Tilgængelighed betaler sig – også på bundlinjen

Dine kunder er ikke ens
Alle har ret til en god digital oplevelse. Ikke kun dem med helt perfekt syn, hørelse, motorik og kognitive evner, men også de mange, der falder uden for den standard. Det kan være brugere med læsevanskeligheder, ældre med svækket syn, folk med stress eller hjernetræthed, eller nogen, der prøver at finde rundt på din hjemmeside på en mobil i solen.
Faktisk er 40-50% af den danske befolkning handicappet eller påvirket af funktionsnedsættelser.
Tænk på det tal, og tænk bagefter på marketingbudgettet. Hvor meget investerer I? Flytter det markedsandele? Hvor meget mere tror du, I får ud af indsatsen, når I har gjort løsningen mere tilgængelig for de 40-50%?
Husk også, at tilgængelighed handler om at fjerne friktion, og det giver en bedre oplevelse for alle – ikke kun dem med særlige behov.
Dårlig tilgængelighed betyder tabte kunder
Forestil dig to webshops med de samme produkter. Den ene er nem at navigere, har klare knapper, god kontrast og understøtter hjælpeværktøjer til folk med funktionsnedsættelse. Den anden er rodet, svær at læse og virker dårligt på mobilen. Hvilken webshop tror du, der sælger mest?
Dine kunder stemmer med musen. Og hvis konkurrentens digitale løsning er nemmere at bruge, så vælger de den.
God tilgængelighed giver:
- Flere tilfredse brugere
- Færre supporthenvendelser
- Højere konvertering
- Stærkere brand og troværdighed.
Det er aldrig for sent at starte
Det kræver ikke nødvendigvis kæmpe ressourcer at komme i gang. Mange forbedringer handler om designvalg og justeringer i det daglige arbejde: tydelig struktur, brug af alternativ tekst, korrekt kode, responsivt design og test med rigtige brugere.
Selvfølgelig er det en fordel, hvis du tænker tilgængelighed ind fra starten – men der er for det meste gode muligheder for også at forbedre tilgængeligheden i eksisterende løsninger.
Lovgivningen kommer – men du kan (og bør) være foran
Fra juni 2025 træder nye EU-krav i kraft, som stiller større krav til digital tilgængelighed for både offentlige og private virksomheder. Det gælder fx e-handel, apps, selvbetjeningsløsninger og meget mere.
Det betyder, at tilgængelighed snart ikke længere er valgfrit – men det er stadig dit valg, om du vil se det som et minimumskrav eller en konkurrencefordel. En naturlig del af din digitale strategi.
De, der vælger det sidste, kommer foran.
Pentias WCAG-test: Din genvej til bedre tilgængelighed

Vores WCAG-test undersøger basalt set, hvor nem din digitale løsning er at bruge, og om din webside overholder EU’s lovkrav til digital tilgængelighed. Det færdige produkt er en rapport, der fortæller, hvad du mangler at gøre for at overholde reglerne.
Og fordi tilgængelighed er godt for bundlinjen, får du også gode råd, der ikke handler om at gøre mindst muligt, men om at komme foran. Gem dem til senere, hvis du har travlt. Men god tilgængelighed kan fx øge din konverteringsrate, styrke dit brand og hjælpe dig med at nå nye kundesegmenter.
5 nemme tilgængelighedsløft du selv kan gøre
WCAG har 4 principper, som kan guide dig på vej mod bedre tilgængelighed. For dine digitale løsninger skal være: ‘perceivable’, ‘operable’, ‘understandable’ og ‘robust’. Her er et par ting, du kan starte med, når du begynder din WCAG-udrulning:
Løsningen skal være nem at opfatte.
Vores tip: Sørg fx for god kontrast mellem tekst og baggrundsfarve, så siden kan ses af personer med synsnedsættelse.
Indhold og brugergrænseflade skal være nemt og forudsigeligt at forstå.
Vores tip: Kommuniker tydeligt dine forventninger for brugeren i fx selvbetjening og formularer.
Brug et WCAG-plugin til at screene din side. Det finder ikke alt, men giver dig en idé om omfanget og et sted at starte. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler et gratis tool her.
Løsningen skal kunne betjenes af alle.
Vores tip: Sørg for at man kan navigere på dit site via keyboard.
Indholdet skal kunne læses og fortolkes af fx hjælpemidler som skærmlæsere.
Vores tip: Brug semantisk korrekt HTML.
Skal vi ikke tale om dig i stedet?
Tag fat i os – så giver vi sammen dit næste projekt flyvehøjde
