Sådan styrker du din digitale robusthed: 3 strategiske greb til øget fleksibilitet

Geopolitiske spændinger. Makroøkonomisk usikkerhed. Eksponentiel teknologisk udvikling. Nye krav fra kunder og compliance.

Som digital leder er du vant til at navigere i kompleksitet – men i dag er forandring ikke en undtagelse. Det er vilkåret. 

Det betyder også, at den klassiske 5-årsplan har mistet sin værdi, hvis du ikke samtidig kan agere hurtigt og præcist på kort sigt. Den digitale strategi skal kunne skifte gear – og retning, hvis det er nødvendigt. 

Nedenfor gennemgår vi 3 strategiske greb, der hjælper dig med at bygge en fleksibel og konkurrencedygtig digital forretning. Også når markedet ændrer spillereglerne undervejs. 

Første strategiske greb

Skaler op og ned med specialiserede freelancere

Kravene til digital eksekvering stiger, men budgetterne gør ikke nødvendigvis det samme. Og i et landskab, hvor forretningens behov ændrer sig hurtigere, end kontrakter kan genforhandles, har du brug for en mere smidig tilgang til kapacitet. 

Freelancekonsulenter og eksterne specialister kan give dig præcis den fleksibilitet, du har brug for. Uden langsigtede forpligtelser. Uden overbemanding i stille perioder. Og uden at skulle gå på kompromis med kompetenceniveauet. 

“Er det en indsats, vi kan se, strækker sig over flere år, som vi vil investere i, eller er det en kortsigtet indsats, hvor vi har brug for specialistviden? På nogle områder er indsatserne så komplekse, at vi ikke selv kan gennemskue det, og der vil vi gerne have folk ind,” udtaler Director of Digital Transformation fra en større dansk virksomhed i Pentias nye rapport ”Fra CIO’ens stol: Trends og drivers for morgendagens IT”

Ved at tænke i fleksible ressourcer – både ift. specialistviden og ekstra eksekveringskraft – får du mulighed for at agere hurtigt og træffe beslutninger, der er forretningsdrevne frem for bemandingslåste.

Men fleksibilitet handler ikke kun om at trække på eksterne specialister. I nogle tilfælde kan det give bedre mening at udvikle dine medarbejderes kompetencer eller tænke opgaveløsning på tværs af teams og forretningsområder. 

Det afgørende er at finde en model, der giver både agilitet og kontinuitet – og som tager højde for din virksomheds strategi, kultur og modenhed. Freelancere og konsulenter kan være en del af svaret, men er sjældent hele løsningen.

Giv dit næste digitale projekt flyvehøjde

Læs mere om vores konsulentydelser

Vi tilbyder freelancekonsulenter inden for en lang række IT-opgaver. Få alle fordelene ved at ansætte højt specialiserede og kompetente medarbejdere – uden de langsigtede forpligtelser.

Skaler din virksomhedSkaler din virksomhed
Andet strategiske greb

Invitér perspektiver ind udefra

I en virkelighed, hvor teknologi og marked bevæger sig konstant, er det ikke længere nok at optimere på det velkendte. Det er ofte de perspektiver, du ikke selv har, der rykker forretningen videre. 

Når du bringer konsulenter og specialister ind udefra, får du ikke kun adgang til fleksibel kapacitet – du får adgang til erfaringer, metoder og teknologier, som er testet i andre kontekster. Og som kan skabe værdi, netop fordi de udfordrer status quo.

“Der, hvor jeg tror på konsulenter, er, hvis vi har brug for nogle helt særlige kompetencer på områder, hvor tingene udvikler sig hurtigt. Vi er ikke et softwarehus, så vi hyrer konsulenter ind, når opgaverne kræver højt specialiserede kompetencer, der er up to date ift. de seneste udviklinger og trends,” udtaler en CIO fra en større dansk virksomhed i Pentias nye rapport ”Fra CIO’ens stol: Trends og drivers for morgendagens IT”.

Det er nemlig ikke et spørgsmål om enten-eller, når det kommer til insourcing/outsourcing. Det handler om at kombinere interne styrker med ekstern ekspertise, så du kan accelerere innovation, løfte kvaliteten og skærpe forretningens konkurrenceevne.

Men du kan også invitere perspektiver ind på andre måder. Måske er det sparring med en branchekollega, som har prøvet noget, I overvejer. Måske er det en brugerinddragelse, der udfordrer jeres antagelser om, hvad der skaber værdi. Eller måske er det en ny medarbejder fra en helt anden branche, der ser jeres løsninger med friske øjne.  

Nogle virksomheder bruger advisory boards med profiler, der har fingeren på pulsen i andre hjørner af markedet. Andre åbner deres innovationsarbejde op og inddrager eksterne partnere, som kan bidrage med viden, de ikke selv besidder. Fælles for tilgangen er modet til at lade sig forstyrre – og nysgerrigheden efter at lære nyt. 

Tredje strategiske greb

Byg en composable arkitektur – og få strategisk handlefrihed

Hvis du sidder med en tung monolit og en voksende teknisk gæld, ved du, at transformation ikke sker med et trylleslag.

At gå composable er ikke plug-and-play. Det kræver strategisk mod, prioritering – og en målrettet indsats for at afkoble, modernisere og modularisere et teknisk landskab, der ofte er opbygget og knopskudt gennem årtier. Og netop derfor er det også en investering, der skal ses i et forretningskritisk lys.

For i en virkelighed, hvor forandringerne er uforudsigelige, og hastigheden er høj, har du brug for en digital arkitektur, der gør dig i stand til at til- og fravælge løsninger efter behov – ikke én gang hvert femte år, men løbende og i realtid.

“Jeg ser det som afgørende, at vi hurtigt får implementeret en fleksibel digital arkitektur, og jeg skubber på for at få resten af organisationen overbevist.”, udtaler Digitaliseringsdirektør i større dansk medlemsorganisation i Pentias nye rapport ”Fra CIO’ens stol: Trends og drivers for morgendagens IT”.

En composable tilgang giver dig mulighed for at bygge din platform op af formålsbestemte løsninger i et integreret, løst koblet system, hvor du kan til- og fravælge løsninger uden, at hele systemet skal genopfindes, når strategien eller målene skifter.

“En composable platform er sammenstykket af adskilte, formålsbaserede løsninger i et integreret netværk – designet med det specifikke formål at levere en proces, der understøtter organisationens forretningsmål. Også når der er behov for, at de mål ændrer sig uden varsel.” 
– Thomas Eldblom, CTO, Pentia

Læs mere om, hvorfor fremtidens forretning er composable. 

Digital robusthed handler om at kunne skifte gear

Robusthed i dag handler ikke om at stå fast – men om at kunne bevæge sig hurtigt og klogt, når omgivelserne kræver det. Det kræver fleksibilitet i din teknologiske arkitektur, agilitet i din bemanding – og mod til at invitere nye perspektiver indenfor.

Med en composable tilgang, strategisk brug af freelancekompetencer og en kultur, der er åben for ekstern inspiration, kan du skabe en digital forretning, der ikke bare reagerer – men handler proaktivt i en verden, der aldrig står stille. 

Rikke Clausen

Managing Director, Pentia Shift