Digitale projekter drukner i drift
Jeg havde for nylig en samtale med en leder om et af de helt klassiske dilemmaer, når det handler om digitale kompetencer: Insourcing eller outsourcing?
I lederens virksomhed havde de for længst besluttet at have de digitale kompetencer ansat internt – en beslutning de traf for at sikre, at der altid var adgang til ressourcer og viden i organisationen.
Alligevel gik mange af virksomhedens digitale projekter til eksterne leverandører. Lederens begrundelse: ”Når jeg indgår en aftale med en ekstern leverandør, er jeg sikker på, at projektet bliver gennemført.”
Jeg undrede mig: Betød det, at han ikke havde tillid til de digitale kollegaer virksomheden selv havde ansat?
Hans svar gav stof til eftertanke. For selvfølgelig havde han tillid til kollegaernes kompetencer. Men han oplevede generelt tre kritiske udfordringer, når de selv forsøgte at gennemføre et større digitalt projekt:
- Dygtige digitale kollegaer går ikke under radaren i resten af virksomheden, og derfor løser de en række vigtige driftsopgaver som de dårligt kan sætte på pause. Det gør det svært at sammensætte et internt team, der kan arbejde uforstyrret på de nye projekter.
- Der er ofte mange interne stakeholders involveret i processen, og de kan have meget forskellige tanker om, hvad opgaven går ud på og hvordan den skal løses. Og de har travle kalendere. Det kan hurtigt sætte en stopper for fremdriften i projekterne. Men ofte prioriterer de interne stakeholders workshops og møder højere når invitationen kommer fra en ekstern leverandør.
- At udfordre status quo og de gængse arbejdsgange kan nemt blive opfattet som kritik af dem, der sidder med ansvaret. Derfor er der en vis type spørgsmål som det kan være svært for interne kræfter at stille. Det går lettere for en ekstern partner, der hverken er en del af virksomhedens hierarki eller har kollegiale følelser i klemme.
Lederens oplevelse stemmer meget godt overens med min egen erfaring fra partner-siden. I Pentia bliver vi ofte inviteret ind for at løse problemer som virksomheden allerede har forsøgt at adressere internt flere gange før.
Dermed ikke sagt, at lykken altid er at hive eksterne kræfter ind. Eller at en ekstern samarbejdspartner er en garanti for succes. For det kræver også de rigtige forudsætninger at få samarbejdet med en ekstern partner til at lykkes.
Når samarbejdet med vores kunder går op i en højere enhed, resulterer det i digitale løsninger af høj kvalitet og med stor forretningsværdi, gennem forankring af både kundeperspektiv, proces og governance. De samarbejder har været karakteriseret af en række fællestræk:
- Vi har som ekstern partner fået lov til at udfordre rammer og vanetænkning med en kundecentrisk (og nogle gange kritisk) tilgang.
- Vi har arbejdet tæt sammen med kundens projektteam og andre stakeholders.
- Der har siddet dygtige og modige beslutningstagere på den anden side af bordet.