Ekspert artikel, Charlotte

Skal et design sprint altid vare 5 dage?

Traditionen tro varer et design sprint fem dage. Men hvis du nogensinde har prøvet at sætte et 5-dages sprint op, ved du, at det er et administrativt mareridt at samle et tværgående team i fem sammenhængende dage.
Banner, Design Sprint

Endnu værre er det, hvis du også vil samle deltagere fra forskellige lokationer og dele af organisationen, såsom drift, jura, kundeservice og ledelse.

De sidder typisk i siloer i organisationen til hverdag, men det er essentielt, at de arbejder sammen for at skabe den nødvendige værdi, forankring og realisering af sprintets output.

Så, hvordan sørger du for, det lykkes?

Billede 1 (1)

5 dages sprints synes næsten umulige i praksis

Som modsvar hvisker modige sjæle i krogene om 3-dages sprint. Nogle vover sig da endda efter sigende ud i 2-dages sprints.

Så, skal et design sprint altid vare 5 dage?

Nej, selvfølgelig skal det ikke det, hvis ikke det giver mening. Det er også det helt forkerte spørgsmål at stille. Det handler nemlig slet ikke om, hvor mange dage dit sprint varer.

Det handler om mållinjen, du håber at krydse med sprintet.

Det essentielle er at forstå, hvorfor man vil sprinte og hvilken værdi, man skal have ud på den anden side.

Hvilke spørgsmål bør du så stille til dit design sprint?

At lade længden af design sprintet afgøre, hvorvidt I er nået i mål på femtedagen, svarer lidt til at vælge rødvinen ud fra desserten og forvente, at den passer lige godt til hovedretten.

I stedet, når du planlægger et design sprint, kommer du langt bedre fra start, hvis du har projektets endelige formål for øje og sammenstykker sprintet ud fra de skridt, der er nødvendige for, at I når i mål.

Målet og de enkelte skridt varierer alt efter, hvilket projekt du arbejder på, men nogle punkter, der næsten altid går igen, er:

  • Har I tydelige mål for sprintets succes?
  • Er problemet sprintet skal løse tydeligt? Kan det evt. opnås forud for sprintet?
  • Er den rigtige gruppe involveret — helt eller delvist? Er der en klog spredning i faglighed, kreativitet, ledelse, energi, forankring?
  • Er der tilstrækkelig tid sat af til at komme ud i spidserne af solution space ifm. ideation?
  • Får I formgivet noget? (Dedikerer I tid nok til faktisk at tegne og afprøve noget, og derved skabe essentielle indsigter?)
  • Får I testet? På de rigtige?
  • Får I evalueret og løbende besluttet next steps?
  • Bliver læringerne forankret hos de rette i organisationen?
  • På længere bane, bliver læringerne så realiseret?

 

Billede 3

Hvilke spørgsmål bør du så stille til dit design sprint?

Der er rigtig gode grunde til, at grundopskriften på design sprints siger, at det skal vare fem dage.

Men virkeligheden følger sjældent bogen, og din virkelighed kan være en helt anden.

Måske du har to eller tre problemer, du prøver at løse parallelt? Måske står du med et separat team, der kan hjælpe med at prototype og teste? Måske jonglerer du flere forskellige problemer, der kræver flere sprints i træk?

Eller måske tusind forskellige andre muligheder…

Så, hold dit design sprint på fem dage, fem uger eller fem timer, hvis det er det, der får dig i mål.

Hold det med en fast gruppe eller med en dynamisk gruppe. Hold det på hele eller halve dage. Whatever it takes.

Og hvis nogen rynker på panden og fortæller dig, det ikke er et ægte design sprint, så kald det noget andet. Tænk i termer som Design Dash (3 dage), Problem Solver Day (7 timer) eller hvad man kan finde på.

Dit ansvar som strategisk facilitator er at træffe bevidste valg om, hvor din metode bringer dig hen. Længere er den ikke.

Når du planlægger et design sprint, kommer du langt bedre fra start, hvis du har projektets endelige formål for øje og sammenstykker sprintet ud fra de skridt, der er nødvendige for, at I når i mål.

Praktisk erfaring slår ofte best practice

Er du helt ny til design sprints, er det måske klogt at gøre det efter bogen, indtil du har forstået værdien af de enkelte aktiviteter.

Har du mere erfaring, kan du trygt stole på dine egne kompetencer til at sammensætte en proces, der passer specifikt på din opgave — og derved opnå et bedre resultat.

Så igen, skal et design sprint altid vare 5 dage?

Det bestemmer du heldigvis selv.


Charlotte Staun Christensson

Head of Strategy & Experience
csc@pentia.dk
+45 3164 0108

CSC Office (3)