Når AI tager plads ved designbordet: Er UX’eren på vej ud?

Forskellige tegninger af wireframes og brugerrejser

AI har brug for dine kyndige hænder til at guide sig

UX udvikler sig til en mere strategisk og tværfaglig disciplin, hvor fokus er på samarbejde med AI, multisensoriske oplevelser og ansvarlig digital design. Og omfavner du som UX-designer AI, data-drevne beslutninger og etiske UX-principper, er der stor sandsynlighed for, at du fortsat er meget ombejlet.

Det betyder, at det kan være en fordel for din digitale virksomhed, hvis du integrerer AI-drevet design, datainformeret beslutningstagning og inkluderende, etiske designprincipper i dine UX-tjenester.

Så: Kan AI erstatte UX’eren? Nix, men den gør os hurtigere og mere effektive ... ikke bedre. Det kræver stadig en solid faglig ballast at benytte og betjene AI sikkert og korrekt.

Betragt AI som en studentermedhjælper på speed med storhedsvanvid; En stor hjælp, men der er behov for, at du styrer og guider, hvis du skal ende med et godt produkt.

UX-trend nr. 1: AI-drevet UX & hyperpersonalisering

AI er en revolution inden for UX-design. Teknologien gør os hurtigere og mere effektive ved at automatisere mange af UX-disciplinens processer. Men vil du tage UX til næste niveau? Så kan du bruge AI til at skabe adaptive brugeroplevelser, der tilpasser sig brugeren i realtid.

Forstærk dine UX-processer, og skab personalisering med AI:

  • Kuglerammen er død. Og wireframing i hånden hører også en anden tid til: AI-baserede værktøjer hjælper dig fremover med hurtigere prototyping.
  • Udnyt AIs regnekraft til at analysere store mængder brugerdata, og tag personaliseringen skridtet videre til hyperpersonaliserede oplevelser.
  • Men hvorfor begrænse de hyperpersonaliserede oplevelser til data og indhold? Lav adaptive UI’s, der kan tilpasse sig automatisk baseret på brugerens præferencer og kontekst.

Giv dine brugertest og research en hjælpende AI-hånd:

  • Data skal ikke længere behandles reaktivt. Brug AI til at analysere store mængder brugerfeedback og generere indsigter proaktivt i realtid – tag det skridtet videre, og lav indsigter, der er på forkant.

UX-trend nr. 2: Etisk korrekt & bæredygtig UX

Med AI, dataindsamling, overvågning og automatisering følger et ansvar for at beskytte brugernes privatliv og sikre en bæredygtig digital fremtid. Det bliver UX’erens opgave at sikre, at løsningerne er designet efter ordentlige og lovlige principper.

Gør ansvarligt AI-design til en konkurrencefordel:

  • Design gennemsigtigt og fair: Brugerne skal ikke føle, at de har brug for en jurist og en dataanalytiker for at forstå, hvad der foregår.
  • Spatial computing har mange privatlivsmæssige konsekvenser: Det smarte hjem, der overvåger dig, og de data virksomheder indsamler.
  • Behandl data som en tillidserklæring – ikke en buffet. Håndter det sikkert og forsvarligt. Undgå Dark Patterns og manipulerende design:  Implementer dark pattern-checks i din UX-designproces for at sikre, at jeres løsninger er brugervenlige og ikke manipulerer brugeren til at gøre noget, hun egentlig ikke vil.
  • Gør det nemt at sige ja, nej og måske til datadeling, så brugernes privatlivsvalg er intuitive og let tilgængelige.

Byg bæredygtige digitale løsninger:

Det er ikke kun biler og køleskabe, der skal være bæredygtige – det skal digitalt design også:

  • Design med lavt CO2-aftryk i tankerne – færre klik til vigtigt indhold, hurtigere load, mindre strøm. (eco-friendly UX).
  • Gør UX tilgængeligt for alle brugere, inkl. personer med handicap, ældre og digitale novicer.

UX-trend nr. 3: Farvel til flade skærme – goddag til lyd, luft og lag

Skærme og grænseflader dukker op steder, vi aldrig havde forestillet os: I bilen, på køleskabet, og vores håndled ... men på trods af de utrolige fremskridt inden for teknologi og potentialet for sømløs sammenhæng, skaber vi stadig brugergrænseflader, som om vi kun har én flad skærm foran os. Det svarer lidt til at få superkræfter – og så kun bruge dem til at åbne syltetøjsglas.

Det er på tide at tegne uden for stregerne og designe til en verden, hvor grænseflader kan gemme sig i alt fra stemmer og bevægelser til mixed reality og datadrevne gæt på, hvad brugeren egentlig vil.

Sådan designer du til fremtidens interaktioner:

  • Gør UX-design til mere end noget, du klikker på – tænk stemmestyring, håndbevægelser, AR, VR, MR, og alt du kan tage på kroppen.
  • Eksperimentér med Zero UI, hvor interfaces bliver usynlige og integreret i omgivelserne. Hvor processer er automatiserede på baggrund af data.
  • Byg løsninger, der forstår kontekst: Er brugeren på farten, i møde eller på sofaen? Lad designet tilpasse sig derefter.
  • Byg løsninger, der følger brugerens livssituation proaktivt; løsningerne bruger data og kontekst til at tilpasse sig automatisk og håndtere hændelser proaktivt. Har du nogensinde prøvet at stå med klistrede fingre og scrolle febrilsk på telefonen efter det sted, du var nået til i en online opskrift? Tænk, hvis den kunne følge dig i realtid, og du kunne interagere med den via stemmebaserede interfaces.

Byd velkommen til spatial computing: 

Som vi kender interfaces i dag, er de ofte begrænset til prædefinerede flows, låste UI’s. De er sjældent kontekstuelle. Og når du skal betjene dem, kræver det værktøjer som tastatur, mus og klikbare links.

Det kræver langt mere mental oversættelse mellem tanke og fysisk handling, hvis du sammenligner med mere instinktive former som fx gestik eller tale.

Spatial computing handler om at bringe digitale interaktioner ind i både fysiske og virtuelle rum. 

  • Vær på forkant med designprincipperne for spatial eller rumlig UX – design, der handler om, hvor og hvordan folk interagerer.
  • Glem det klassiske interface – fremtidens design handler om rum, ikke blot skærme.

UX-trend nr. 4: UX & neurodesign: Design emotionelt intelligente brugeroplevelser

Forestil dig, hvis dit design kunne læse brugerens følelser og reagere som en god ven: “Du virker lidt stresset – her, lad mig gøre det nemt for dig.”

Det er ikke sci-fi længere. Neurodesign handler om at koble UX med viden om hjernen for at skabe oplevelser, der er mere intuitive, engagerende og effektive.

Ved at forstå, hvordan hjernen opfatter, forstår og reagerer på design, kan vi designe oplevelser, der føles bedre for brugeren, og som i sidste ende konverterer bedre.

Vi bevæger os i et grænseområde her, for AI, der manipulerer folks tanker, er no-go ifølge AI-forordningen. Så: Træd varsomt!

Design oplevelser med afsæt i neurovidenskab:

  • Byg på adfærdspsykologi, når du optimerer dit design.
  • Test med emotion tracking (AI og biometriske data) for at skabe følelsesmæssigt responsive oplevelser.
  • Skab adaptive oplevelser, der kan tilpasse sig en brugers stressniveau – det kan gøre en verden til forskel, især for neurodivergente brugere. Alt skal selvfølgelig baseres på informeret samtykke og inden for lovens rammer.

Konklusion: Fremtidens UX er AI-drevet, etisk og dynamisk


UX er på vej ind i en ny liga, hvor data og eksperimenter svinger taktstokken, når det handler om at sætte retningen. Og dit UX-arbejde har fået sit helt eget svar på Batman og Robin: AI og brugertests som det effektive makkerpar, der hele tiden hjælper dig med at finde nye forbedringsmuligheder til din brugeroplevelse.

Vi kigger ind i en fremtid, hvor UX ikke bare handler om flotte knapper og hurtige flows. Det handler om AI, multimodale interfaces og neurodesign – altså design, der snakker direkte til hjernen. Og hvis du designer med etik og bæredygtighed for øje, gør du både noget godt for din samvittighed og din konkurrenceevne.

AI er smart, men det kan ikke erstatte de indsigter, du får fra en reel brugerundersøgelse. For AI er fremragende til at generere idéer og udarbejde indledende udkast, men det kræver menneskelig ekspertise at analysere og træffe kloge beslutninger.

Så kombinér AI med ægte brugerindsigter og menneskelige eksperter, og du står med en UX-strategi, der både er effektiv og gennemtænkt.

Charlotte Staun Christensson

Charlotte Staun Christensson

AI & UX Director

Charlotte Staun Christensson