Artikel

Webtilgængelighed - mange overser det enorme potentiale!

Webtilgængelighed handler ikke kun om lovkrav og frygten for kæmpebøder. Webtilgængelighed kan løfte brugervenligheden og øge konverteringen for ALLE brugere. Vi sætter fokus på potentialet og punkterer myterne.
webtilgængelighed

Webtilgængelighed er på de flestes læber – eller det burde det være. Særligt hos offentlige instanser, fordi ny lovgivning stiller krav til, at alle offentlige websites skal være tilgængelige senest til september 2020. Men webtilgængelighed er ikke kun relevant for offentlige instanser.

Webtilgængelighed er relevant for alle, fordi så mange som 15-20% kan være ramt af funktionsnedsættelse af forskellig art. Webtilgængelighed handler derfor i lige så høj grad om brugervenlighed og konvertering – og i sidste ende din bundlinje, uanset hvilken form den har.

Her fortæller vi dig om, hvorfor du bør tage webtilgængelighed aldeles seriøst, selvom du måske ikke er underlagt det nye lovkrav om webtilgængelighed.

Der er flere med funktionsnedsættelse, end du tror


Selvom den nye lovgivning i sig selv er en udmærket grund til at optimere webtilgængeligheden på et website, mener vi, at der er en endnu vigtigere grund. Det anslås, at mellem 15 – 20 % af danskerne har en eller anden grad af funktionsnedsættelse. Det er mange. Funktionsnedsættelse kan inddeles i fire hovedgrupper og yderligere i forskellige grader:

  • Auditiv funktionsnedsættelse (hørelse)
  • Motorisk funktionsnedsættelse (bevægelse)
  • Visuel funktionsnedsættelse (syn)
  • Kognitiv funktionsnedsættelse (opfattelse og forståelse)

Midlertidig funktionsnedsættelse


Hertil kommer midlertidig funktionsnedsættelse som de fleste oplever fra tid til anden.

En midlertidig funktionsnedsættelse kan eksempelvis være hvis en bruger har migræne, et barn på armen, en hjernerystelse, brækket albuen eller noget så basalt som at brugeren befinder sig et sted med meget larm og ikke har mulighed for at høre på vanlig vis. Tallet for andelen af danskere med en funktionsnedsættelse, kan således midlertidigt være betydeligt højere end de 15 – 20 %, hvis man regner de midlertidige funktionsnedsættelser med.

En stor andel af brugerne af digitale tjenester og websites befinder sig således i situationer, hvor webtilgængelighed er afgørende, for om websitet kan anvendes, om produktet kan blive lagt i indkøbskurven, om tilmeldingen kan gennemføres og om formularen kan udfyldes og indsendes.

Webtilgængelighed
Webtilgængelighed berører også midlertidig funktionsnedsættelse, fx hvis du er et sted med meget larm

Webtilgængelighed er "good business"


Webtilgængelighed kommer ikke kun brugere med en funktionsnedsættelse til gode, for et tilgængeligt website optimerer ligeledes brugeroplevelsen for alle øvrige brugere af dit website. Et webtilgængeligt website er således ikke blot et inkluderende website, men ligeledes et website der sætter de bedste mulige rammer for, at brugerne kan gennemføre deres intention med besøget på dit website uden komplikationer. Oversat til et sprog de fleste af os kan forstå, taler vi om, at webtilgængelighed øger din konvertering for samtlige brugere. Omvendt kan man sige at et website, der ikke er let tilgængeligt, har dårlige odds for at indfri målet i din forretningsstrategi og nå KPIerne for dit website. Webtilgængelighed bør således være en naturlig del af den digitale forretningsudvikling.

Loven vil være med til at løfte brugernes forventninger


Endvidere ser vi i højere og højere grad en tendens til, at også private virksomheder ønsker at leve op til retningslinjerne for at gøre deres digitale oplevelse så tilgængelig og inkluderende som muligt. Man skal nok forvente, at der i takt med at det digitale offentlige Danmark gøres mere tilgængeligt skabes en tilvænning og en større forventning til alle øvrige digitale oplevelser. Selvom private virksomheder derfor ikke er omfattet af loven, ser de en forretningsmæssig fordel i at overholde, eller i det mindste tage aktivt stilling til retningslinjerne for webtilgængelighed

Er tilgængelighed at gå på kompromis med design?


Hos Pentia oplever vi, at flere kunder udtrykker bekymring for, hvorvidt et tilgængeligt website samtidigt kan være et visuelt appellerende, æstetisk og brandunderstøttende website? Det korte svar er ja, det kan det godt. Myten om at webtilgængelighed er lig et grimt website har cirkuleret længe, og det er på tide, at vi punkterer den. Der er ingen grund til at gå på kompromis med det æstetiske udtryk på dit website, selvom det er tilgængeligt. Ligeledes er der heller ikke nogen grund til at lave to forskellige versioner af dit website i hver sin yderlighed: et spækket med farver, animationer og specielle fonte og et helt uden. Et tilgængeligt og inkluderende design er fordelagtigt og løfter samtidigt brugervenligheden for alle dine brugere.

Der er internationalt fokus på webtilgængelighed


Vær desuden opmærksom på at dit website kan være underlagt udenlandsk lovgivning om webtilgængelighed, hvis din forretning er international og henvender sig til målgrupper uden for Danmark. Det er således ikke kun offentlige instanser, der skal være opmærksom på eventuelle lovmæssige forhold. Det kan få store konsekvenser for din forretning, hvis du ikke kender lovkravene til tilgængelighed i de lande du henvender dig til ligeledes som det kan få store konsekvenser for konverteringen på dit website.

Webtilgængelighed er i øvrigt noget, som de fleste teknologi-leverandører som fx Agillic, Sitecore og Umbraco har stort fokus på.

Læs mere om emnet i vores guide om webtilgængelighed.

Skal vi mødes?

Andreas Rask Lundsgaard
Business Development Director
arl@pentia.dk
+45 5360 0083

Arl Circle