Digital governance:
Skab flere resultater med samme digitale ressourcer
Det digitale felt er på nogen områder stadig det vilde vesten, hvor den enkelte afdeling har en sherif, der sætter dagsordenen – og på andre områder strømlinet optimering i verdensklasse. Det samme ujævne billede præger også den digitale organisation på tværs af afdelinger i mange virksomheder, og der findes derfor et stort potentiale i udvikling og implementering af digital governance.
Thomas Eldblom er CTO hos Pentia og rådgiver virksomheder om digital governance.
”For mig handler digital governance i første omgang om at stille spørgsmålet ”hvorfor”. Hvorfor eksisterer den digitale organisation? Hvad skal den digitale organisation bidrage med i forhold til den overordnede strategi? Jeg oplever nemlig, at virksomheder for hurtigt bliver optaget af teknologi og enkelt projekter, og dermed ikke har en fælles ledestjerne, der sikrer, at de rigtige beslutninger tages på et overordnet plan. I stedet er det taktikken i de enkelte afdelinger, der bliver retningsgivende.”
Hverdagen æder forandring til frokost
Når den digitale organisation forstår dens overordnede forretningsmæssige mål, skal man have kortlagt og beskrevet ansvarsområder, mål og processer, således at man sikrer mindst mulig slinger i valsen.
”De overordnede linjer, roller og rammer skal være på plads for bedst muligt at udnytte organisationens digitale muligheder og kompetencer, Samtidig ser vi, at klare mål skaber engagement og arbejdsglæde,” fortæller Thomas Eldblom.
Han fortsætter:
”Governance er lige som kultur, man har èn, uanset om man vil det eller ej, og derfor handler det om, at man bliver klar over hvad den nuværende governance er, og hvordan man ændrer den i retning af en stærkere governance, der bedre understøtter forretningsmål og branding. Det er ikke en nem øvelse for hverdagen æder forandring til frokost. ”
Governance – bottom up
Der er mange dygtige digitale afdelinger derude, understreger Thomas Eldblom.
“Vi ser ofte, at governance sker bottom up i organisationerne, fordi man har langt større forståelse for de digitale muligheder i afdelingerne end på ledelsesgangen. Men det gør ikke organisationen til digitalt tænkende. Det bliver den først, når ledelsen bliver involveret og sikrer god digital governance på tværs af afdelinger og processer.”
Når det er hele organisationen, der tænker digitalt på baggrund af en stærk governance, så er det, at alle ressourcer trækker i samme retning.
Pentias approach til digital governance
Hos Pentia anvendes en tre-trins tilgang til digital governance.
Den sammenhængende brugeroplevelse
Brugerrejsen kortlægges på tværs af touchpoints, siloer og afdelinger. Hvad fungerer? Hvor hopper kæden af? Hvordan sikrer digital governance den bedst mulige brugerrejse for både brugeren og organisationen?
Den tekniske realitet
Hvordan ser den tekniske virkelighed ud? Hvad kan lade sig gøre med det eksisterende setup i forhold til at binde brugeroplevelsen sammen, og hvor vil det være mest rentabelt ift forretningens mål at investere? Hvad findes af data, der kan berige brugeroplevelsen og bundlinjen på samme tid?
Overblik over organisationens aktiviteter
Hvilke ressourcer er involveret i digitale processer? Hvilke projekter er i gang? Hvad bruges der mest tid på, i forhold til hvad der skaber mest værdi for kunden og organisationen.
Thomas Eldblom opsummerer:
”Vi ser ofte store ubalancer mellem organisationens mål og den tekniske realitet. Og det ses i begge ender af spektret. Det kan være skyhøje mål for digital vækst på et hullet kludetæppe af gamle systemer eller en kæmpe digital platform uden relevante ressourcer eller ambitioner. Med vores tretrins tilgang vil man hurtigt få dannet sig et overblik over, hvor der er mest at hente i forhold til at skabe flere resultater med de samme eller tilpassede ressourcer.”
Vil du gerne vide mere?
Kontakt CTO, Thomas Eldblom, direkte på mail te@pentia.dk