Nyhed

Designtendenser 2018

Vi deler ud af vores store viden på området.
Kikkert Sort

Vi har samlet fire designtendenser, som vi tror på i 2018. Artiklen er skrevet af Pentias UX & Design afdeling.

Never-ending design

Der har været en tendens i branchen til, at design blev set som et enkeltstående projekt. En opfattelse vi hos Pentia har kæmpet imod i årevis. Heldigvis er det mønster ved at ændre sig, eftersom også klassiske designdiscipliner nu skal kobles op på forretningsværdi for kunden. Det betyder, at vi i disse år ser, at design får en ny rolle, da man ikke alene designer for at kunne skabe relevante brugerrejser men også optimerer og efterprøver idéerne i den virkelige verden for at sikre værdirealisering. Landingssider, app interaktioner, email templates etc - når flere elementer afprøves og inkluderes, bliver designerens relevans og arbejdsopgaver forlænget gennem hele udviklingsforløbet. Design går dermed fra at være enkeltstående projekter til det, man kan kalde never-ending design. En stærk trend, som går hånd i hånd med den digitale transformation, de fleste virksomheder gennemgår i disse år.

Etisk design

Kan i huske 00’erne? Det var en magisk tid, hvor internettet for alvor demokratiserede verden og gjorde det muligt at have hele verden til rådighed uden at skulle rejse ud i den. Vi har siden oplevet, at internettet bestemt også har sine negative sider, og at virksomheder er begyndt bevidst at manipulere med folk på alle niveauer; fra nigerianske prinser til falske slagtilbud. Som designere er vi nødt til at agere i forhold til dette og ikke bevidst gå på kompromis med den etik, der gør, at vi hjælper, er faglige og tænker på brugeren/kunden først. Begrebet Dark Patterns er noget, som vi konstant har for øje at modarbejde hos Pentia. Dark patterns må endelig ikke forveksles med Persuasive Design, hvilket er baseret på at skabe transparens og motivation for brugeren, og ikke lokke til unødig handling. Det drejer sig kort og godt om ikke at pisse i bukserne — men sørge for at opbygge og bevare en længere relation med brugerne, baseret på ærligt brug af User Experience.

Lad være med at følge trenden

Problemet med designtrends er, at de netop blot er trends. Brutalisme, farveforløb, duotone, responsiveness eller parallax er alle "bare" trends, som er mindre vigtige, end det at tage stilling til, hvad der overordnet set er vigtigst for et brand. Skal man passe ind eller skille sig ud? Det er et spændende spørgsmål, som måske ikke er så enkelt. som man skulle tro. Vi oplever ofte i Pentia, at en kunde gerne vil skille sig designmæssigt ud, men projektet skal samtidig inkludere alle de features, sider, formularer mv. som konkurrenterne i éns branche har (for de tilbyder det jo af en grund). Denne tilgang med at skille sig ud, men stadig passe ind - kan være en svær balancegang, da det mudrer det billede, man gerne vil give af éns virksomhed, og det er ikke noget en designtrend kan råde bod på. Det handler derimod om at foretage et informeret valg om, hvordan man gerne vil opleves i markedet – visuelt og indholdsmæssigt - og hvad der skal til for at opnå den målsætning.

Kernefortællingen som differentiator

En anden tendens, vi ser i 2018, er det øgede fokus på at formidle sit brand på en anderledes måde. De klassiske danske corporate buzzwords; stolt historie, dansk design, moderne arbejdsprocesser etc. kan godt runge lidt hult i den moderne forbrugers verdenssyn, hvis alle konkurrenterne siger det samme. Derfor er virksomheder begyndt at tage udgangspunkt i en mere purpose drevet tilgang, hvor man i stedet kommunikerer virksomhedens kernehistorie. Hvorfor eksisterer vi, hvordan er vi unikke, og hvorfor skal du købe ind i os? Forbrugere har behov for mere end en god pris for at købe ind i en virksomhed, de har behov for at være enige i værdierne. Vores forbrugsvaner er med til at definere os som mennesker, og derfor skal brands til at overveje deres eksistensberettigelse og finde frem til, hvordan de bliver relevante for deres specifikke målgruppe.