Artikel

Her er de 5 bedste apps til at holde dine børn beskæftiget i ferien

— Psst. Der er også en anbefaling til voksne…
Artikel App For Kids

5 lærerige og ægte sjove apps til dine børn


Sommeren er over os!

På Pentias kontorer landet over står solen højt, temperaturen bager ned på parkeringspladserne og danner slør over asfalten, stort set alle, fra udviklere til ledelse, er hoppet i shorts og til fyraften kører mange af os direkte til stranden.

Der er bare lige én ting…

Børnene.

Skolerne har lukket, og pludselig har de langt mere tid i døgnet, end de turde drømme om for bare en uge siden.

Hvordan sørger du for at holde dem aktive, uden at al deres fritid forsvinder med Minecraft, Netflix, TikTok og YouTube Kids?

Du kan planlægge en tur til stranden hver anden dag. Du kan købe en hoppeborg og puste den op i baghaven. Du kan lave forhindringsløb i stuen. Du kan sende dem på lejr i en uge. Du kan lære dem at meditere.

Eller også kan du vise dem en fed app eller to, der underholder dem, lærer dem noget undervejs og giver dig et tiltrængt pusterum.

Med det formål har forældre i Pentia stukket hovederne sammen og udvalgt nogle af deres favoritapps til børn.

Nedenfor kan du læse mere om nogle af dem, du måske ikke kender allerede.

1. HyggeHistorier


Den her findes desværre kun til iOS. Til gengæld er den virkelig god, har stærke anmeldelser og er lavet af en mor til fire.

Appen består af en samling mindre interaktive fortællinger (inkl. tegninger), hvor man selv er med til at vælge historiens gang.

I 90erne kaldte vi den slags for choose-your-own-adventure bøger, og de var primært til os mere nørdede af slagsen, hvor der ofte også var terninger og andre ting med. Formålet var, at historien ændrede sig for hver gang, man læste bogen, fordi dine egne valg og terningekast bestemte fortællingens gang.

Den oplevelse forsøger HyggeHistorier at genskabe for de helt små. Og vi kan kun sige, at det lykkes den meget godt med.

Appen er som udgangspunkt gratis, og du får i øjeblikket tre historier med, hvor du kan tilkøbe ekstra fortællinger.

2. Monster Matematik


Som mange andre læringsapps, opfordrer Monster Matematik til at lære ved at lege. I appen dyster du i regnestykker mod andre — det kan være søskende, venner, forældre eller computeren.

Appen kalder det selv en ”stinkende prutte- eller bøvseduel.”

Men før du vender snuden den anden vej og går, så giv den lige en chance. Fordi Monster Matematik er faktisk ret god til det, den lover…

At gøre matematik til en leg. De høje anmeldelser taler her lidt for sig selv.

Appen koster 25 kr. og findes til både Android og iOS.

PS: Er dine børn ikke så meget til prutte-bøvse-baseret læring, er Matemaslik og Albert Junior stærke alternativer.

 

3. Toca Life

Det her er et spil mere eller mindre uden regler. Og så er det faktisk ikke kun én app — det er en serie med spil som Toca Life: City, Toca Life: Hospital, Toca Life World og flere.

Fælles for alle er, at de opfordrer til en slags fri, digital leg.

Med intuitivt design, der kan spilles uden hjælp fra voksne, kan du gå på opdagelse, udtrykke din kreativitet på mange forskellige måder og gøre alt fra at skabe din egen figur, udforske byer, finde skjulte skatte og give din bedstemor en ny frisure til at skabe din helt egen by.

Appen koster 29 kr., indeholder i øjeblikket ikke annoncer og er anbefalet til børn over 4 år.

4. Unicorn Farvelægning: Malebog


Navnet på appen forklarer det hele meget godt — du farvelægger motiver efter tal.

Det siger dog ikke så meget om den store samling af motiver, der følger med appen, måden hvorpå du kan animere dine værker og omdanne ægte billeder fra mobilen til motiver, du kan farvelægge.

Det gælder alt fra selfies til billeder af bamser, kæledyr og hvad end du (og dine børn) kan komme i tanker om.

Formålet er afslappet tidsfordriv, hvor man samtidig skaber noget konkret, der nok oftest er en smule kønnere at se på end endnu en tegning på køleskabsdøren.

Og så er den altså ikke kun for børn. Hint, hint.

Appen er som udgangspunkt gratis, men den indeholder annoncer og køb i appen.

PS: Som supplement til farvelægningen kan I overveje Hama Universe til digital perlelægning.

5. Code Karts


Det kan godt være, vi er lidt partiske her, men alle børn har brug for en god kodningsapp. Og Code Karts er et glimrende sted for børn (og voksne) at starte.

Appen fokuserer på at gøre det sjovt, samtidig med at man lærer nogle af grundprincipperne bag programmering ved. Som Code Karts selv siger det, bliver du introduceret til at ”tænke som en koder.”

Hvordan gør du så det?

Ved at køre racerløb. Godt nok typisk mod dig selv og uden så mange andre biler. Men det er fordi, at udfordringen er ikke at komme først. Det er simpelthen bare at komme i mål.

Der findes dog også en anden mode, hvor man spiller mod computeren.

Appen er som udgangspunkt gratis med ti niveauer. Herefter betaler du for nye niveauer, hvoraf der er op mod 60. Designet er intuitivt, og appen findes i øjeblikket på 21 sprog.

 

…vi lovede også en app til voksne

Men hvad skal du så lave nu med al den nye fritid, mens børnene er beskæftiget med deres nye apps?

Hvad med en fed ny app til dig selv?

I foråret tog et nyt spil verden med storm. Det hed Wordle, og det blev hyldet af både kryds-og-tværs entusiaster og almindelige mennesker verden over.

Du har sikkert hørt om det.

Men har du hørt om Knotwords?

Hvis du søger den perfekte blanding af puslespil, kryds-og-tværs og Scrabble, så er Knotwords det ultimative svar.

Designet er enkelt, spillet er simpelt og udfordringen er noget nær uendelig. Hver dag er der en ny udfordring, der bliver sværere og sværere, jo tættere på weekend, du kommer.

I praksis betyder det, at du starter let og bekvemt med et lille bræt mandag. Det hjælpen på selvtilliden og giver dig blod på tanden for tirsdag, hvor det er lidt mere udfordrende.

Den cyklus fortsætter helt til søndag, hvor Knotwords virkelig binder dine små grå i knude og du ville ønske, du aldrig havde læst om det skide spil her.

Det vil sige, lige indtil mandag banker på døren og lokker med en lille, dejlig overskuelig plade. Man skulle da være et bæst for ikke at dykke lige at give den et forsøg…

Appen er som udgangspunkt gratis. Du får et par plader hver dag gratis. For flere eller for at spille gamle plader kræver det betaling.

God spillelyst!