Ny projektleder

Ny projektleder: De tre vigtigste ting, jeg har lært! ​

Af Simone Stengaard, junior projektleder

Ny projektleder: De tre vigtigste ting, jeg har lært! ​

Som ny Junior Projektleder har jeg hovedet fyldt af spørgsmål. Selv efter en måned står jeg dagligt i nye, ukendte situationer, men jeg har suget en masse viden til mig og lært af mine fejl. Jeg er vild med min nye viden og vil gerne dele de tre vigtigste ting, jeg har lært. 

Dygtige projektledere har en købmand i maven

Godt jeg er vokset op med en far, som er købmand. For en dygtig projektleder har en købmand i maven. Og jeg må indrømme, at det i starten kom lidt bag på mig, at det er projektlederen, som sikrer, at kassen stemmer, og der er styr på økonomien. Men det giver selvfølgelig mening, fordi projektlederen er bindeleddet mellem kunden, projektteamet og projektets økonomi.

For at holde øje med økonomien er timeregistrering et vigtigt redskab i hverdagen i et konsulenthus, hvor vi arbejder for tilfredse kunder og en sund bundlinje. Balancegangen mellem at sikre et retvisende billede af timeforbruget og at pace sine kollegaer til at registrere tid er en stor opgave. For hånden på hjertet- vi er alle voksne mennesker, så hvorfor er der behov for at huske ens kollegaer på denne lille opgave?
Svaret har taget mig lidt tid at komme frem til, da jeg ikke selv kunne genkende udfordringen. Men nu tror jeg, jeg har det. Folk tænker ikke over det, fordi de er fordybet i deres arbejde, lige til de smutter ud af døren. Der er ikke en undskyldning, men deres hoved er bare et andet sted. Jeg knokler videre og kommunikerer oftest forglemmelser af tidsregistrering ansigt til ansigt, da et smil på læben og godt humør gør opgaven lettere. 

Projektledelse handler om at danse tango

Styring og føring. Medføling og klar kommunikation. Det er nogen af de fælles træk, der er mellem den passionerede tango og den dans, projektledere skal udføre hver dag i arbejdet med mange forskellige personligheder. Kemi, kompetencer, personligt kendskab og humør er fire af de elementer, jeg har lært, er vigtige, når jeg som projektleder kommunikerer med teammedlemmer, kunder og kollegaer. Vi kan lige så godt indrømme, at projektledelse er en individuel stil, der i et stort omfang er farvet af subjektiv viden og forhold. I min første måned har jeg hurtigt lært folks grad af time management, og hvordan deres humør påvirker den måde, de kommunikerer på. Det er ikke noget, nogen kan lære på et kursus eller studie, det er kun hårdt arbejde og et fejltrin eller to, der giver den viden.

En anden ting, jeg har lært er, at projektledelse ikke kan skrives på en formel, men er en stor værktøjskasse, der hele tiden udbygges. Der skal vælges det værktøj, der passer til de mennesker, det berør – og det er en af de fornemmeste kompetencer, jeg som projektleder ønsker at besidde. Lykkes det, er der ingen, der træder hinanden over tæerne i dansen, og begge parter kan holde den ønskede rytme.

En karriere som digital projektleder

I Pentia arbejder vi i mange forskellige digitale systemer for at optimere vores arbejde. Som ny har jeg oplevet det som overvældende at sætte sig ind i mere end otte programmer (og huske password til dem alle;)). Men selvom jeg forstår præmissen for programmerne og kan huske mine kollegaers navne, er min rejse kun lige begyndt. Min ambition er at blive en respekteret projektleder som mine skarpe kollegaer. Vejen er hverken lige eller let, og kun ved at kende mine kunders behov og have indsigt i mine kollegers kompetencer, når jeg i mål. Men lige nu er jeg ny. Det er hårdt ikke at kunne svare på alle spørgsmål og kende de systemer, jeg skal facilitere ud fra. Samtidig er det rigtig spændende at være med til at forme min fremtid som projektleder, og mit råd til alle nye er at tro på deres kompetencer og sætte dem i spil. Nok er fremtiden digital, men så længe der er mennesker i den, er der brug for målrettede projektledere, som brænder for faget.

Om Pentia

Pentia er et uafhængigt digitalt konsulenthus fyldt med nytænkende strateger, designere og udviklere. Vi leverer kompetent rådgivning og de rigtige løsninger, der gør en forskel i din forretning.

Pentia beskæftiger 90 mand på kontorer i København, Aarhus og Malmø. Pentia arbejder inden for customer experience, strategisk rådgivning, digital implementering og integration.

Om Simone Stengaard

Simone er kommunikationsuddannet fra Copenhagen Business School og er ansat som Junior Projektleder hos Pentia.

Ghost