Data

Data er verdens bedste ledelsesværktøj ​

Peter Faber, dataspecialist

Data er verdens bedste ledelsesværktøj ​

Mange af os er vokset op med den forestilling, at data er noget, som nogle coladrikkende IT-nørder arbejder med nede i en mørk kælder. En aktivitet, der ikke hører hjemme i rampelyset. Men tro om igen: Data er i dag et af dine vigtigste ledelsesværktøjer – uanset om du arbejder med marketing, udvikling eller produktion. Og derfor skal det integreres i din forretning tæt på dig.

Data er interessant, fordi data får ting til at ske. Data giver os nemlig et beslutningsgrundlag, som får os tættere på kunden og styrker kundeoplevelsen. Et mantra som runger på ledelsesgangene i disse år. Samtidig er der i høj grad rendyrkede økonomiske argumenter for at bruge data struktureret i beslutningsprocesser, da data kan bruges til at forbedre både top- og bundlinjen. Data vil således kunne fremtidssikre din forretningsmodel og dit brand, fordi du ved, du gør det rigtige.

Data kommer ikke af sig selv

Du har nok allerede gennemskuet, at jeg er begejstret for det kæmpe potentiale, som data rummer, men succes forudsætter selvfølgelig, at data er tilgængeligt i organisationen. Og lad mig i samme åndedrag præcisere, at den slags data, jeg taler om, ikke er det hypede fluffy big data, vi alle sammen har fået en buzzword-overdosis af at høre om. Jeg taler om den data, som langt hen ad vejen allerede er tilgængelig i din virksomhed og som bare venter på at blive opsamlet, sat i system og udnyttet.

Når jeg er ude og tale med beslutningstagere og specialister, hører jeg tit undskyldninger stå i kø, og det kan jeg godt forstå. Al transformation er svært at kaste sig ud i, og det er ikke flødeskumskager og ballondyr alt sammen. Det kræver dedikation at ville data. Heldigvis kan jeg aflive myten om, at det koster millioner at skabe en dataplatform, for man kan komme i gang med meget mindre. Faktisk vil jeg helst anbefale en gradvis tilvænning, fordi kultur, viden og ressourcer på den måde kan finde det rigtige niveau uden et ”big bang” og et dertilhørende granatchok eller adrenalin dump i organisationen.

Indsigt fra din eksisterende data

Mange virksomheder HAR allerede data, som de kan sætte i spil. Den allerførste øvelse går derfor ud på at kortlægge, hvilke data som allerede findes. Dernæst skal vi analysere, hvordan de kan udnyttes til at skabe viden, som I rent taktisk kan udnytte til at nå jeres strategiske mål. For det først på det tidspunkt, at værdien af data opstår. Data har ikke værdi i selv. Kan vi forbedre kundeservicen, fordi vi opdager et mønster? Kan vi forbedre konverteringsgraden online, fordi vi finder et bedre alternativ? Er der andre findings, vi skal reagere på? Data vil vise dig vejen.

Men hvis potentialet er så stort, hvorfor bruger virksomhederne så ikke bare en masse data, tænker du måske? Jeg tror, at mange er blevet intimideret og overvældet. Der er en stor kløft mellem virksomhedernes virkelighed i marketingafdelingen og på ledelsesgangen og så det enorme potentiale, der males op. Det er svært at genkende sig selv i det. Og det er da også nemmere at snakke om de store fremtidsmål, end at der først skal bruges mange timers rugbrødsarbejde på at klargøre data. For ligegyldig hvad du bliver lovet af det massive marketingpush, der i dag kommer om AI, Machine Learning, robotics process automation og andet godt, så er der intet der kommer af sig selv.

Data er ikke en silver bullet

Det aktive arbejde med data er ikke en silver bullet, men der er et enormt potentatile for alle virksomheder. Og over tid vil datatilgængeligheden blive bedre og mulighederne for realisering af gevinster større.

Et stærkt datafundament giver mulighed for evidensbaseret forretningsstyrring – verdens bedste ledelsesværktøj, hvis du spørger mig. Men det allerførste skridt kræver selvfølgelig, at ledergruppen bliver nysgerrige på det og beslutter sig for at satse på data. Intet kommer af sig selv, heller ikke en datadreven organisation.

Hvor ville du selv starte? Mine tre bedste råd.

  1.

  Jeg ville sørge for, at jeg datamæssigt havde styr på mine kunder på individniveau. Så vi kunne bruge det aktivt i virksomheden til at forbedre elementer som kundeservice, kunderejse og arbejdsgange. Jeg tænker på helt enkel viden som navn, adresse, emails, permissions men også elementer som hvad og hvordan kunderne køber og hvordan de agerer i mit digitale økosystem.

  2.

  Jeg ville bruge den decideret usexede GDPR-proces, som alle virksomheder skal igennem alligevel til at løfte dataniveauet og implementere nye initiativer, og dermed slog to fluer med ét smæk.

  3.

  Endelig ville jeg kigge på kulturen og sørge for at bruge data i alle led – fra call center og butiksmedarbejdere til ledelse – og bruge data til at tage bedre beslutninger og skabe bedre oplevelser for kunderne.

 

Vil du gerne vide mere om hvordan du kommer i gang med at bruge data aktivt i din forretning, så deltag i vores morgenmøde om data

FREMTIDEN TILHØRER DE DATADREVNE!

MELD DIG TIL HER

Fremtiden tilhører de datadrevne.Eller ring til Peter Faber, dataspecialist og digital director på 5116 7363 

 

 

Ghost