Chatbot

Quick Guide til Block Chains

Isa Lindbæk

Quick Guide til Block Chains

En ny teknologi banker på døren. Navnet er block chains – og teknologien har intet mindre end potentialet til at revolutionere den måde, vi arbejder sammen på.

Block chains kan nemlig føre til store besparelser og markante effektiviseringer, fordi teknologien demokratiserer processer samtidig med, at den øger sikkerheden, transparensen og effektiviteten. Jeg tror faktisk, at gode gamle Karl Marx ville have elsket block chains, fordi teknologien udligner forskelle og involverer flere. Der er ingen, som sidder på ”magten”, når det kommer til block chains, fordi der ikke findes et centralt sted at kontrollere.

Måske kommer du til at tænke på bitcoins, når jeg nævner block chains, og det er ikke så mærkeligt, for bitcoins var den første application baseret på teknologien. Men der er meget, meget mere til block chains end bitcoins.

Hvad er block chains?

I virkeligheden er det ikke så vigtigt fuldstændigt at forstå, hvad block chains går ud på for at kunne se potentialet. På samme måde som du heller ikke behøver at kunne bygge en bil for at køre den. Når det er sagt, så er det selvfølgelig brugbart at have en overordnet forståelse for teknologien. Og den kommer så her: Block chains er databaser eller mere præcist distribuerede databaser. Forestil dig et excel-ark kopieret tusindvis af gange på et netværk af computere, som løbende opdateres, så har du forstået det grundlæggende ved block chains.

Fordelingen på et netværk af computere gør samtidig block chains meget sikkert, fordi der ikke findes et centralt sted, som kan hackes eller beskadiges – og som dermed er sårbart. En enkelt person kan heller ikke manipulere eller fuske med data, fordi der ikke findes et centralt sted at udføre sådan en handling, og fordi alle andre med adgang vil kunne se, hvad du har foretaget dig.

Mærsk bruger block chains

Lad os se på et eksempel givet af Nic Hodges om brugen af block chains hos Mærsk.

For omkring halvandet år siden introducerede Mærsk block chains i deres shippingforretning for at effektivisere arbejdsgange. Der var nemlig et stort effektiviseringspotentiale. Eksempelvis kunne en container med blomster, der skulle sendes fra Amsterdam til Mombassa, involvere 30 forskellige mennesker fra told til fragt, og det affødte naturligvis en utrolig masse papirarbejde. Ved at introducere block chains kunne alle involverede parter arbejde sikkert i den samme database og samtidig få et hurtigt overblik over alle relevante informationer, som tilknyttede sig til containeren. Det sparer selvsagt Mærsk for en hulens masse papirarbejde.

Her er et par andre gode eksempler på, hvor man kan bruge block chains:

Cloud Storage

  • Lige nu samles informationerne centralt af hosting-leverandørerne -hvilket giver leverandørerne fuld kontrol over dine data. Med block chain-teknologien bliver cloud storage decentraliseret og demokratiseret, og dermed står hosting-branchen over for en seriøs disruption af forretningsmodellen.

Digital identitet

  • Flere mennesker end nogensinde før får deres identitet stjålet og misbrugt. Med block chains kan man minimere eller sågar stoppe misbruget, fordi block chains gør tracking og håndtering af din digitale identitet mere sikker og effektiv. Der er nemlig ingen centrale databaser af hacke, og det er nemt at lokalisere eventuelt misbrug.

Digitale afstemninger

  • Block chains kan betyde et farvel til stemmebokse, stemmesedler og valgfusk. Og et goddag til højere valgdeltagelse, fordi du kan stemme hjemmefra. Det var faktisk i Danmark, at den første politiske afstemning via block chains fandt sted, da Liberal Alliance blev det første politiske parti, som brugt teknologien til en afstemning i forbindelse med en lokalforenings generalforsamling.

Her er 3 fordele ved block chains

1.     Brugerne ejer processen

Block chains giver brugerne ejerskab over processen, så de får kontrol og overblik over informationer og transaktioner. Samtidig fjerner du tredjeparten, der normalt har kontrol over informationerne.

2.     Høj sikkerhed

Sikkerheden ved block chains er høj, fordi data ikke samles et centralt sted, som kan angribes og hackes. Dertil kommer at informationerne er krypterede.

3.     Fuld transparens

Alle involverede parter har fuldt overblik over, hvem som har gjort hvad. Det giver transparens samt gør det umuligt for en enkelt part at manipulere eller snyde med informationer eller andet.

Ghost